بازخورد (فیدبک) چیست؟
بازخورد (فیدبک FeedBack) دادن فرایندی است که در هر زمینه فعالیتی در زندگی و کسب و کار اثربخش است. اگر در حوزه آموزش مهارتهای زندگی یا کسب و کار اینترنتی در حال یادگیری یا فعالیت هستید می توانیم از قدرت شگفت انگیز بازخورد ( feedback ) استفاده کنیم.
در این مقاله به معرفی برخی از فواید بازخورد دادن خواهیم پرداخت، البته محوریت و هدف اصلی این مقاله بازخوردی است که یک مراجع یا کوچی از خود ارائه می دهد. لطفا تا آخر این مقاله با من همراه باشید.
آیا لازم است بازخورد ( feedback ) بدهیم؟
رشد و توسعه اطلاعات در عصر حاظر و بخصوص سرعت انتشار آن بسیار بالا رفته است. به گونه ای که هر کدام از ما در طول شبانه روز با حجم بسیار بالایی از اطلاعات مواجه هستیم. این اطلاعات از راه های مختلف ما را احاطه کرده اند. از طریق تلویزیون ( خبر خوب اینه که خدا رو شکر الان وارد پنجمین سالی شدم که تلویزیون نگاه نمی کنم )، روزنامه ها، شبکه های اجتماعی، گفتگو هایی که با دیگران و خودمان داریم. یا در محیط کار و خانه بهرحال اطلاعات از راههای مختلف وارد ذهن ما می شوند.
مسئله مهمی که در این بین وجود دارد این است که ما مهارت فیلتر کردن این اطلاعات را داشته باشیم. البته بخش زیادی از این اطلاعات توسط ذهن ما فیلتر می شوند که اگر اینطور نبود ما ظرفیت حجم بالایی از اطلاعاتی که در لحظه دریافت می کنیم را نداشتیم. در کنار فیلتر شدن اتوماتیک اطلاعات توسط ذهن ما بخش دیگری از اطلاعات را هم بسته به ارزشی که برایمان دارند فیلتر می کنیم.
مثلا اگر ما در حال یادگیری مهارت جدیدی هستیم به اطلاعات و روش های اجرایی آن مهارت توجه می کنیم و این کار ما باعث می شه که بتوانیم خیلی زود مهارت مورد نظر خودمون رو یاد بگیریم.
بازخورد (فیدبک FeedBack) دادن چه کمکی به یادگیری ما می کند؟
اگر دقت بکنیم همه ما خاطرات خوب یا نامطلوبی که در آن ها حواس پنجگانه ما بیشتر درگیرش شده را به خوبی به یاد داریم از زمان کودکی تا به الان. در زمینه یادگیری هم اگر ما بتوانیم حواس بیشتری از خودمان را درگیر مهارت یا دانش جدیدی که دوست داریم یاد بگیریم، بکنیم، سطح یادگیری ما بالاتر رفته و همینطور ماندگاری مطالب هم در ذهن ما بیشتر خواهد بود.
فیدبک دادن به ما کمک می کند که مطلب جدیدی که به تازگی با آن مواجه شدیم یا بتازگی فرا گرفته ایم را دوباره در ذهن خود مرور کنیم و انجام این کار باعث می شود حواس ما باز هم به آن دانش یا مهارت جلب شود. حال اگر بازخورد دادن ما از راههای نوشتن، ضبط صدا یا ضبط ویدیو باشد باز هم حواس بیشتری از ما را متوجه خود خواهد کرد. پس به نتیجه می رسیم که بازخورد دادن به بالا رفتن سطح یادگیری ما کمک بسیار زیاد می کند.
چگونه بازخورد فیدبک بدهیم؟!
همانطور که در پاراگراف قبلی با تاثیر بازخورد دادن بر یادگیری آشنا شدیم. الان می توانیم بازخورد (فیدبک FeedBack) کامل و موثری را ارائه دهیم. در زیر به چند روش که در حوزه کسب و کار خودم با آنها مواجه هستم اشاره خواهم کرد، شما هم می توانید راهکارهایی را که از آنها استفاده می کنید را در کامنت های این مقاله با ما به اشتراک بگذارید تا از همدیگه یاد بگیریم.
روش اول بازخورد دادن؛ ضبط و ارسال فایل ویدیویی
در کارگاه هها و جلسات آموزشی خودم همیشه به دوستان عزیزم می گم؛ اگر می خواهید مطلب امروز توی ذهنتون بمونه حتما اون رو تا بیست و چهار ساعت دیگه به دو سه نفر دیگه یاد بدین. این یک اصله و امروزه با وجود شبکه های اجتماعی و ابزارهای دیجیتال می توانیم این آموزش رو با ضبط یک ویدیو و به تعداد بیشتری از افراد ارائه دهیم.
ارائه بازخورد ویدیوئی هم به ما کمک می کنه سطح بیشتر از حواس ما مثل حس دیدار، شنیدار، لامسه درگیر این مطلب شود. با این حساب ما مطلب مورد نظر را یکبار از مدرس یا مربی دریافت کردیم.
در بیست و چهار ساعت پیش رو هم می می توانیم با ضبط یک ویدیو این مطلب رو در ذهن خود نهادینه کنیم. چون برای ضبط ویدیو مجبور هستیم مجدد آن مطلب رو مرور یا چکیده برداری کنیم تا برای ضبط محیا شویم
روش دوم بازخورد دادن؛ ضبط و ارسال فایل صوتی
در پاراگراف مربوط به ضبط و ارسال فایل ویدیویی برای ما واضح شد که با ضبط یک فایل ویدیویی به منظور ارائه بازخورد در واقع به بالا رفتن سطح یادگیری خودمان و ماندگاری مطلب در ذهنمان کمک کرده ایم. در بخش تهیه، ضبط و ارسال فایل صوتی هم توجه بیشتر روی حس شنیداری ما است و شاید خیلی از افراد کانال ترجیحی شان شنیداری باشد. هر چند فایل ویدیوئی حواس بیشتری از ما را درگیر خود می کند اما بازخود صوتی هم یکی از روش های ارائه بازخورد می باشد.
روش سوم بازخورد دادن؛ تهیه فایل نوشتاری به صورت دست نوشته یا تایپ شده
اما روش مرسوم دیگر که سطح پایین تری از حواس ما را نسبت به دو روش ویدیویی و صوتی به خود جلب می کند، روش نوشتن بازخورد می باشد. مثل تایپ و ارسال بازخورد از طریق شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها یا نوشتن بازخورد بر روی کاغذ به صورت دستنویس و تهیه تصویر آن دستنوشته و ارسال آن.
راهکار شما برای ارائه یک بازخورد خوب چیه؟ روشی داشتید که با اون تونستید بازخورد موثری ارائه بدین؟ ممنون می شوم در زیر همین مقاله کامنت کنید.
من محسن مقصودی مربی و مدرس مهارت های زندگی و کسب و کار اینترنتی همراه شما هستم تا بتوانیم با روش های اصولی و اثر بخش هم بهترین خودمان باشیم و هم کمک کنیم دنیا جای بهتری برای زندگی کردن باشه
در مقالات بعدی به اهمیت بازخورد در کوچینگ هم خواهیم پرداخت.